MENU
World Press uitreiking Zwolle

Persbericht World Press Photo Zwolle

Marjan van der Lingen is de grote winnaar geworden van de fotowedstrijd ‘Een speciale kijk op het dagelijks leven’. Ze won de eerste en de tweede prijs met foto’s over het dagelijks leven in Ivoorkust, waar ze vorig jaar een fotoserie in opdracht maakte. Henry Dijkman won de derde prijs met een foto van treurende PEC-supporters na de verloren bekerfinale.

Voorzitter Gert-Jan Aalders van de vakjury vertelde in de Grote Kerk dat de jury in ‘een hectisch beraad’ tot een keuze was gekomen. De hectiek betrof niet het debat over de winnaar, want de serie van Marjan van der Lingen (ze stuurde drie foto’s in) was onbetwist goed en de discussie over de winnende foto ging over twee beelden van haar hand, ‘Wachten in het ziekenhuis’ en ‘Samen tv kijken’.

Uiteindelijk koos de jury voor ‘Samen tv kijken’ vanwege de superieure compositie, het ritme en het intieme karakter, zo legde Gert-Jan Aalders na afloop van de prijsuitreiking uit. Op de winnende foto is een gezin te zien dat op de bank naar televisie zit te kijken.

Over het niveau van de 256 ingestuurde foto’s was de jury kritisch. Niet alle foto’s voldeden aan de criteria, aldus Aalders (“Zo waren niet alle foto’s in 2015 gemaakt”), maar ook schortte het vaak aan de compositie. Aalders: “Jan Banning, een van de juryleden, zegt dan ook: neem de tijd en rust om een foto te maken.”

De winnende Marjan onderscheidde zich juist door de sterke compositie van haar foto’s. Ze ontving twee keer een prijs uit handen van Hans Keuzekamp, de sponsor het prijzenpakket.

Op de foto bloemen voor de winnares Marjan van der Lingen.

Worldpress Zwolle Winnaar

 

Reakties
Schrijf je reaktie

CLOSE