MENU
De verhalen van mensen, waar ook ter wereld, blijven mij inspireren…

In 2019 studeerde Marjan van der Lingen cum laude af aan de fotoacademie in Amsterdam. Als documentair fotograaf werkt zij aan projecten op eigen initiatief met een sociaal maatschappelijke inhoud. De afgelopen jaren heeft zij gewerkt aan verschillende projecten.

Naast haar persoonlijke projecten fotografeert Marjan in opdracht van NGO's voor communicatieve doeleinden en maakt zij fotografisch beeld voor campagnes. Marjan fotografeerde oa in Oeganda, Malawi, Burundi, Ivoorkust, Ethiopië, Ghana, Rwanda, India, Kenia en Nederland.

In haar fotografie laat Marjan de schoonheid en veerkracht van de mens zien. Geregeld neemt zij de kijker mee in haar zoektocht om een complex fenomeen, als kindmigratie, te begrijpen.

Zorg, de rauwheid van het bestaan, hoop, perspectief, ontwikkeling en verbinding zijn terugkerende thema’s in haar fotografie.

Naast haar werk als fotograaf is Marjan werkzaam als gespecialiseerd verpleegkundige in de verloskunde.

De afgelopen jaren heeft Marjan aan de volgende projecten gewerkt;

‘Het heelal van Ben’; multimediaal project over de innerlijke wereld van een jongetje met een fascinatie voor het heelal. (publicatie Volkskrant, meerdere exposities; in Amsterdam en Zwolle)

‘Waar is Biritu?’; multidisciplinair onderzoek naar de geboorte van kindmigratie in Ethiopië. Marjan maakte de reis die veel migrerende kinderen maken. Zij sprak kinderen en volwassenen die op een of andere manier te maken hebben met kindmigratie. Al deze verhalen geven inzicht in de oorzaken, kansen, risico’s en consequenties van kindmigratie. (boek en expositie loods 6 Amsterdam)

‘Liefde in tijden van oorlog’; een beeldverhaal over de zwangere Oekraïense Natalia, die samen met haar dochter en ongeboren kind op de vlucht is voor de oorlog. Een verhaal over liefde en hoop in bange dagen. Ondanks deze verschrikkelijke oorlog is er de blijvende kracht van de onderlinge liefde, vreugde en tederheid. Er is hoop in dit nieuwe leven. (Publicatie Nederlands Dagblad jan 2023)

‘Dromen van een thuis’; een beeldverhaal over een Oekraïens gezin, dat al bijna 2 jaar met 4 personen op een paar vierkante meter in een kantoorruimte van de noodopvang in Zwolle woont. Naast de dagelijks voelbare spanning van de oorlog, de zorg om familie in de Oekraïne en het gebrek aan leefruimte houdt deze familie zich moedig staande. (Publicatie Nederlands Dagblad dec 2023)

‘Een man en zijn thuis’; een documentair portret over Harm van der Linde die zijn leven lang woonde in een klein huisje in de natuur. Het leven was soms hard voor hem, hij kende pijn en momenten van eenzaamheid, maar daarnaast voelde hij zich diep geborgen bij God. In zijn huisje voelde hij zich veilig en hij vond vrijheid bij zijn grote liefde; de natuur. Zijn leven in eenvoud, gaat dwars in tegen de tijdgeest van meer, groter en luxer, maar hij liet zien dat een leven in eenvoud, met krachtige ankers, een volwaardig leven is. (Publicatie Nederlands Dagblad maart 2024)

Waar is Biritu Marjan van der Lingen Fotoacademie
Publicaties en Exposities

Foto's en verhalen van Marjan werden oa gepubliceerd in;

De Volkskrant
Het Nederlands Dagblad
PF magazine
Omarmen magazine
Naast Magazine
Kiekie Tabloid
Kind Magazine

Expo fos

EXPOSITIES

Den Haag solo expositie : expo jongeren- en kindmigratie tijdens congres over jongerenmigratie

Amsterdam: groepsexpositie 'het oog' over de positie van vrouwen in India

Zwolle, groepsexpositie 'De stad vertelt' georganiseerd door World Press: eerste prijs van de vakjury en winnaar publieksprijs voor 'Het heelal van Ben’

Zwolle, groepsexpositie 'De stad vertelt' georganiseerd door World Press: audiovisueel beeldverhaal 'BUUF' over de impact van verstedelijking op de manier van (samen)leven en identiteit

Zwolle, solo expositie 'Generaties voor vrede' in de Lutherse kerk Zwolle (naast de Fundatie)

Amsterdam, groepsexpositie FOS: eindexamen expositie fotoacademie in Loods 6

Zwolle, groepsexpositie: winnaar publieksprijs: 'Moment van tederheid bij afscheid' te zien tijdens tentoonstelling 'You and I' georganiseerd door World Press Photo

Zwolle, groepsexpositie: derde plek publieksprijs: 'Beperkingen en mogelijkheden' over Jean Pierre in Rwanda, tentoonstelling 'You and I' georganiseerd door World Press Photo

Zwolle, groepsexpositie, eerst prijs vakjury : 'TV cultuur in Ivoorkust'
tentoonstelling 'Daily life' georganiseerd door World Press Photo

Zwolle, groepsexpositie, tweede prijs vakjury : 'Meisje in het ziekenhuis'
tentoonstelling 'Daily life' georganiseerd door World Press Photo

Zwolle, groepsexpositie, : 'Meisje met de afwas'
tentoonstelling 'Daily life' georganiseerd door World Press Photo

CLOSE